Down syndroom
Al jarenlang zien wij in onze praktijk veel kinderen met het syndroom van Down. Sommige kinderen met Down komen jaren bij ons. In het begin is de behandeling gericht op het eten en drinken, daarna starten we met het stimuleren van de communicatie en de luistervaardigheden om vervolgens verder te gaan met de spraaktaalontwikkeling.
Vaak worden kinderen met Down syndroom al snel na de geboorte aangemeld en begeleiden we ouders in het eerste levensjaar vooral op het gebied van het eten en drinken. Zo stimuleren we het goed afhappen van de lepel, het kauwen en het drinken uit een gewone beker of uit een rietje. Hiermee willen we dat de mondmotorische vaardigheden zich zo goed mogelijk ontwikkelen. Ook het tandenpoetsen en daarmee de gebitsverzorging is belangrijk en wordt meegenomen in de behandeling. Baby’s met Down syndroom behandelen we bij voorkeur thuis mits dit mogelijk is.
Tussen de 14 en 18 maanden starten we de behandeling om de communicatie te stimuleren. We letten hierbij op het maken van oogcontact, het leren nemen van beurten, het leren imiteren maar ook zelf de communicatie te leren starten. We gebruiken hiervoor vaak speelgoed, afbeeldingen, foto’s, of picto’s en ondersteunen dit met gebaren. Wij gebruiken in de behandeling altijd de NMG gebaren (Nederlands Met Gebaren). Door al deze dingen te gebruiken kunnen we goed kijken wat bij u en uw kind past. We noemen dit Totale Communicatie. Het starten op deze jonge leeftijd noemen we ook wel de early intervention.
Als de kinderen weer iets ouder worden gaat het maken van zinnen, het uitbreiden van de woordenschat, het begrijpen van taal en het nut van het spreken een steeds grotere rol spelen. Ook wordt de uitspraak, de articulatie belangrijker.
Als kinderen tussen de 2 en de 3 jaar zijn, zie je dat we wat betreft materialen dan ook meer nodig gaan hebben dan dat wij in de auto bij ons hebben. Op zo’n moment gaat de behandeling over van een huisbezoek naar de praktijk omdat wij daar veel meer materialen hebben waarmee we de spraaktaalontwikkeling kunnen stimuleren. Thuis wordt de plek om relaxt te kunnen zijn en rust te kunnen hebben. De praktijk wordt dan de plek waar op een gemoedelijke en spelende manier ‘gewerkt’ en geoefend gaat worden, waarbij maatwerk voor elk kind natuurlijk heel belangrijk blijft.
Wij werken volgens de handreiking logopedische behandeling van jonge kinderen met Down syndroom van 0-4 jaar. Deze is opgesteld door de werkgroep VBVC (Vroeg Behandeling Voeding en Communicatie te Assen). Onze logopediste Sylke Korn neemt deel aan deze werkgroep en heeft meegewerkt aan het opstellen van deze handreiking.